25.5.2016

HANKKEET

HANKKEET

 

Jalot aalloilla

Tiistaina 17.7. jalohankkeen purkajien kanssa vietettiin tykypäivää Päijänteellä ja Vuorikievarissa. Mukana oli myös Uuraisten ykköskodin purkuporukka ohjaajineen. Sauna lämpeni, grillissä tirisi makkarat ja Antsun muurinpohjaletut maistuivat. Helle oli saanut uimavedetkin tavallista lämpimimmiksi. Hurjimmat lähtivät vaeltamaan Vuoritsalon metsäpoluille Kalevin opastamana.

Hankkeen vahvuutta kuvaa osaltaan se, ettei läheskään kaikki hankkeen parissa työskentelevät sopineet enää yhteen reissuun. Toinen Satu-aluksellinen purkajia lastataankin kyytiin elokuun kolmastoistapäivä ja suuntana silloinkin on Vuoritsalo. Jalon oman väen lisäksi matkaan lähtevät kaupungin PP-hankkeen työntekijät Salmirannasta.

Joitakin kuntouttavan työtoiminnan paikkoja on vielä vapaana, joten jos pienelektroniikan purku- ja lajittelu tuntuu omalta jutulta, ota yhteyttä kaupungin työllisyyspalveluihin ja ota selvää mahdollisuudestasi liittyä jalohankkeen joukkueeseen. Tekemistä meillä riittää!

Esa Hyppönen
Hankekoordinaattori
Kejr, Jyväskylä ry

Jalohankkeen kevättä!

Huhtikuun toisella viikolla käynnistyi taloyhtiökohtainen ser-keräyskokeilu Jyväskylässä. Tämä on tuli mahdolliseksi, kun yhdistyksen jalohanketta vahvasti tukemaan lähtenyt Realia-isännöinti osoitti kerrostalokohteen, johon keräysastia toimitettiin määräajaksi ottamaan vastaa serriä. Kohteena olevan talon asukkaita informoitiin keräyksestä paikallisesti tiedottaen. Tempauksella on tarkoitus saada kotitalouksiin kertyneitä ser-laiteita paremmin kiertoon. Samalla kun keräyksestä saadaan arvokasta kokemusta, luodaan kuntouttavalle työtoiminnalle materiaalien osalta jatkuvuutta.

Ensimmäiset romutalkoot ovat siis käynnissä Schildtinkatu 10-12 satokohteessa. Nyt kynnys puhdistaa nurkat vanhoista laitteista on matala, sillä Kejrin keräyslaatikko löytyy kyseisistä kohteista aina läheltä, yleensä kunkin keräyksen piirissä olevan talon/talojen yhteisistä tiloista. Realian kanssa vastaavaa keräyskampanjointia tullaan edelleen jatkamaan eri kohteissa Jyväskylässä.

Salmirannassa sijaitseva Kejrin jaloyksikkö on ollut toiminnassa reilun kuukaudenpäivät ja kokemukset olleet positiivisia. Salmirannasta löytyy tilaa vielä kuudelle uudelle purkajalle, joten paikkoja kannattaa kysellä, jos elektroniikan hajotus- ja lajittelutehtävät kiinnostavat.

Purkutavaraa on tuotu tasaiseen tahtiin myös Tahvon pajalle. Muitakin vieraita on riittänyt. Uuraisten Ykköskodin väki kävi tutustumassa jo toista kertaa purkamisen saloihin ja hakemaan pajalta oppia. Homman idea on siinä, että ehkä jo piakkoin kevään aikana Uuraisillakin ollaan todenteolla ser-materiaalien kimpussa ja luodaan paikallisesti aktivoivaa tekemistä. Serrin keräyksen, vihreän ajattelun ja aktivoivan työtoiminnan yhdistelmässä on hyvää tekevää itua, jonka kasvuvoimaan kannattaa panostaa!

Esa Hyppönen
Hankekoordinaattori
Kejr. Jyväskylä ry

KUULUMISET PAJALTA

– Elektroniikkaa ja emolevyjä

Alkuvuosi jalopajalla on sujunut edelleen hyvissä tunnelmissa. Purkajien määrä on pysynyt reilussa 20 työntekijässä ja sen myötä tavaraa on hajonnut ja lähtenyt kiertoon hyvällä vauhdilla. Purettavaa pienelektroniikkaakin on saatu laidasta laitaan, vaikkakin sähkömittareita ja emolevyjä on käsitelty reilusti eniten. Vain kelloista on aika ajoin ollut puutetta. Kellopurkaamon puolelle kaivataankin kello- ja korualan materiaaleja lisää. Otamme mielellämme vastaan kaikkia rikkinäisiä tai muuten tarpeettomiksi käyneitä isompia tai pienempiä kelloja, kuten myös palkintoesineitä, dublee-tuotteita jne. Niitä voi tuoda Tahvontien pajalle tai pudottaa KEJR:in keräyspisteisiin.

11.1.18 saimme arvovaltaisen vieraan eduskunnasta, kun Aila Paloniemi saapui tutustumaan KEJR-yhdistyksen ja erityisesti Jalo-Hankkeen toimintaan. Aila vakuuttui tekemämme työn tärkeydestä ja lupautuikin heti ”haltiakummiksemme” hankkeen tulevaisuuden turvaamiseksi. Saimme myös hyviä vinkkejä eri tahoista, joiden kanssa yhteistyökuvioita kannattaa jatkossa viritellä. Pajalla työskentelevien keskuudessa vierailu herätti keskustelua mm. työttömyydestä ja paljon puhutusta aktiivimallista. Aila saikin vastailla kiperiin kysymyksiin.

Tammikuussa Tahvon pajan laajennusosa aloitti toiminnan neljän purkajan voimin. Myös Salmirannan suunnalla JaloHankkeen ”satelliittipurkaamo” valmistuu helmikuun aikana vastaanottamaan kuntouttavan asiakkaita. Toiminnan keskeinen sisältö muodostuu sielläkin pienelektroniikan hajottamisessa. Kuntouttavan paikkoja on siis avoinna ja niitä täytetään tarpeen mukaan!

Terveisin Esa
Hankekoordinaattori, Jalo-Hanke

KEJR JALO-HANKE

Ketään ei jätetä rannalle, Jyväskylä ry on käynnistänyt lokakuussa 2016 Jalo-hankkeen, jossa se järjestää kuntouttavan työtoiminnan paikkoja työttömille nuorille, pienelektroniikan lajittelu- ja purkamistyön merkeissä. Teemme asiassa yhteistyötä Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa.

Työpajamme on Tahvontie 2, Jyskässä, jossa lajittelemme ja puramme pääsääntöisesti kännyköitä, läppäreitä, pöytäkoneita, reitittimiä, digikameroita, virtalähteitä, muistitikkuja jne. Myös romukellot ja korut kuuluvat purettaviin artikkeleihin. Kodinkoneet olemme toistaiseksi rajanneet keräyksen ulkopuolelle.

Erotellut materiaalit kierrätämme raaka-aineina teollisuuden uudelleen hyödynnettäväksi. Kaikki laitteiden sisältämät jalometallit jäävät niin ikään kotimaassa jatkojalostettaviksi menetelmällä, jonka KEJR-yhdistyksemme on saanut lahjoituksena käyttöönsä.

Sitoudumme toiminnassamme 100% tietoturvan toteutumiseen aina laitteiden keräyksestä niiden mekaaniseen hajottamiseen asti. Muistia sisältävät komponentit tuhoamme mekaanisesti.

Nyt ser-romut kiertoon nuorten pitkäaikaistyöttömien tukemiseksi! Jos sinulta löytyy edellä mainittuja käytöstä poistuneita sähkö-elektroniikka romuja ja haluat päästä niistä eroon ja samalla tukea nuorten työelämään valmentautumista, tuo ne toimipisteellemme Jyskään. Otamme niitä vastaan maanantaista torstaihin klo 9.00-15.00. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Suuremmat erät voimme tulla noutamaan.

Maanantaisin tiloissamme myös maksutonta jalometallien arviointia klo 9.00-15.00.

Kejr-Purkaamo

Tahvontie 2, Jyskä

Tiedustelut:

Esa Hyppönen, Jalo-hankkeen koordinaattori 

Puh. 045 2251077

 

 

JALOHANKETTA TUKEMASSA

– Elisan Jyväskylän myymälät
– Landis+Gyr
– Midare
– Jyväskylän Kaupunki
– Kytölän Kello ja Kulta
– Virpin Kulta
– Rantasen Kello
– Staples
– Karto
– Suur-Jyväskylän Lehti
– KotiData
– Viherlandia
– Suomen Kelloseppäliittö ry
– Suomen Kultaseppienliitto ry
– Gradia
– KSSHP
– Kierrätä ja Auta ry
– Kärkkäinen