25.5.2016

HANKKEET

HANKKEET

Spesiaalia toimintaa kierrätyspajalla!

03.02.2021

Torstaina Jalohankkeen kierrätyspajalla työtoimintaan tutustumisen aloitti kaksi nuorta Ammattiopisto Spesian neitokaista. Ja eipä aikaakaan, kun homma oli hallussa kuin vanhoilta tekijöiltä!

Aamu eteni hylkykirjojen repimisellä eritemateriaalien aihioksi ja kiinteistön puhtaanapitotöillä. Päivä taisi olla vain liian lyhyt. Tästä se lähtee!

Esa

  

 

Tarkkaa silmää, vakaata kättä

20.10.2020

Syyskuussa Apu-lehden toimittaja Eve Hietamies kävi tekemässä juttua JaloHankkeesta.

Juttuun voit tutustua alla olevan linkin kautta!

Apu-lehden artikkeli

Paja auki

01.06.2020

JaloHankkeen pajatoiminnot saatiin käyntiin 5.5, lähes kahden kuukauden koronatauon jälkeen. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla kuntouttavaan onkin jo palannut parikymmentä työntekijää, hajautettuna työpisteille rakennuksen eri osastoihin ja siipiin. Valokuvien skannaukseen liittyen kokeilemme uutena toimintamallina myös yhden etätyöpisteen ylläpitämistä.

Työvuorojen muutoksilla, työpisteiden etäisyyksillä, rytmitetyillä tauoilla ja tehostetulla siivouksella pyrimme pitämään toiminnan pajalla mahdollisimman turvallisena. Fyysisten etäisyyksien riittävä huomioiminen on edelleen keskeinen koronaviruksen leviämisen vastainen toimi, hyvän käsi- yskimishygienian ohella. Myös kasvomaskeja on mahdollista saada työpäiväksi käyttöön.

Tauon aikana on pajalle kertynyt paljon purettavaa ja lajiteltavaa. Ser-puolelle on niin tilan kuin työn sisällön puolesta mahdollista ottaa muutamia purkajia lisää.

Jos pienelektroniikan hajottaminen kierrätykseen kelpaaviksi jakeiksi kiinnostaa, voit tiedustella paikkaa numerosta 045 2251077.
T: Esa

Paluu arkeen alkaa

12.05.2020

Jalohankkeen kuntouttava paja on auki normaalisti.

Päijänne-valokuvanäyttelyssä on poikkeusaukioloajat:
ma-to klo 10-13.00
lauantaisin SULJETTU

EI käteismaksua!

Pajalla tai näyttelyssä asioidessa huomioithan käsihygenian ja turvavälit! Ethän tule sairaana – pidetään huoli toisistamme!

Koronaviruksesta johtuen:

17.03.2020

Jalohankkeen kuntouttava pajatoiminta on kiinni ainakin 13.4. asti.

JaloHankkeesta vauhtia Alkaneeseen Vuoteen

17.01.2020

JaloHanke suuntaa uudelle vuosikymmenelle hyvässä nosteessa. Jostain syystä maailman elektroniikkaromu ei ole vieläkään loppunut. Palvelukonseptimme, joka perustuu ensisijaisesti ser- materiaalien kierrättämiseen, tarjoaa siis edelleen mielekästä työnsisältöä yhä useammalle työttömälle. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat 18-29 vuotiaat pitkäaikaistyöttömät. Tammikuussa pajan vahvuus on 27 kuntouttavan tekijää ja kaiken kaikkiaan pajan kautta työelämään on käynyt päivittämässä valmiuksiaan jo yli 100 henkilöä. Oppilaitosyhteistyötä jatkamme Spesian ja Gradian kanssa, sekä paikallisten Ykkös-Kodin palveluasumisyksiköiden kanssa, mm. työn sisällön ja materiaalien muodossa.

Pajalla jatketaan ser-materiaalien keräystä, lajittelua, laitteiden jakeiksi purkamista, uudelleenkäytönvalmistelua ja myyntiä. Hoidamme myös ser-data laitteiden ja komponenttien edellyttämän tietoturvan. Toimintaa viedään eteenpäin yhteistyössä tuottajayhteisöjen palveluelin Elkerin ja valtakunnallisen kierrätysoperaattorin kanssa, sekä tietysti Jyväskylän kaupungin ja monen Jyvässeudun tuotanto- ja liikelaitoksen kanssa. Keräystoimintaa tullaan edelleen kehittämään myös kotitalouksien suuntaan.

Kokemuksesta sen jo tiedämme; Kierrätyksestä ja tukityöllistämisen eri muodoista saa erinomaiset kumppanit, joista voi rakentaa ja saada hyvää tulosta monilla mittareilla mitaten. Tulemme edelleen jatkamaan ja kantamaan yhteiskuntavastuuta tarjoamallamme välityömarkkinametodilla.
Joten tervetuloa pajalle! Töihin, ostoksille tai tutustumaan toimintaan.

Terveisin
Esa Hyppönen
Hankekoordinaattori
Kejr, Jyväskylä ry

Myyntikanavana toimii tori.fi verkkopalvelu sekä suoramyynti Jalon myymälästä ma-to klo 10.00 – 15.00. Tiedustelut puh. 050 – 442 0446 tai puoti.kejr@gmail.com.

 

Jalot aalloilla

Tiistaina 17.7.2019 jalohankkeen purkajien kanssa vietettiin tykypäivää Päijänteellä ja Vuorikievarissa. Mukana oli myös Uuraisten ykköskodin purkuporukka ohjaajineen. Sauna lämpeni, grillissä tirisi makkarat ja Antsun muurinpohjaletut maistuivat. Helle oli saanut uimavedetkin tavallista lämpimimmiksi. Hurjimmat lähtivät vaeltamaan Vuoritsalon metsäpoluille Kalevin opastamana.

Hankkeen vahvuutta kuvaa osaltaan se, ettei läheskään kaikki hankkeen parissa työskentelevät sopineet enää yhteen reissuun. Toinen Satu-aluksellinen purkajia lastataankin kyytiin elokuun kolmastoistapäivä ja suuntana silloinkin on Vuoritsalo. Jalon oman väen lisäksi matkaan lähtevät kaupungin PP-hankkeen työntekijät Salmirannasta.

Joitakin kuntouttavan työtoiminnan paikkoja on vielä vapaana, joten jos pienelektroniikan purku- ja lajittelu tuntuu omalta jutulta, ota yhteyttä kaupungin työllisyyspalveluihin ja ota selvää mahdollisuudestasi liittyä jalohankkeen joukkueeseen. Tekemistä meillä riittää!

Esa Hyppönen
Hankekoordinaattori
Kejr, Jyväskylä ry

Jalohankkeen kevättä!

Huhtikuun toisella viikolla käynnistyi taloyhtiökohtainen ser-keräyskokeilu Jyväskylässä. Tämä on tuli mahdolliseksi, kun yhdistyksen jalohanketta vahvasti tukemaan lähtenyt Realia-isännöinti osoitti kerrostalokohteen, johon keräysastia toimitettiin määräajaksi ottamaan vastaa serriä. Kohteena olevan talon asukkaita informoitiin keräyksestä paikallisesti tiedottaen. Tempauksella on tarkoitus saada kotitalouksiin kertyneitä ser-laiteita paremmin kiertoon. Samalla kun keräyksestä saadaan arvokasta kokemusta, luodaan kuntouttavalle työtoiminnalle materiaalien osalta jatkuvuutta.

Ensimmäiset romutalkoot olivat siis käynnissä Schildtinkatu 10-12 satokohteessa. Nyt kynnys puhdistaa nurkat vanhoista laitteista on matala, sillä Kejrin keräyslaatikko löytyy kyseisistä kohteista aina läheltä, yleensä kunkin keräyksen piirissä olevan talon/talojen yhteisistä tiloista. Realian kanssa vastaavaa keräyskampanjointia tullaan edelleen jatkamaan eri kohteissa Jyväskylässä.

Purkutavaraa on tuotu tasaiseen tahtiin myös Tahvon pajalle. Muitakin vieraita on riittänyt. Uuraisten Ykköskodin väki kävi tutustumassa jo toista kertaa purkamisen saloihin ja hakemaan pajalta oppia. Homman idea on siinä, että ehkä jo piakkoin kevään aikana Uuraisillakin ollaan todenteolla ser-materiaalien kimpussa ja luodaan paikallisesti aktivoivaa tekemistä. Serrin keräyksen, vihreän ajattelun ja aktivoivan työtoiminnan yhdistelmässä on hyvää tekevää itua, jonka kasvuvoimaan kannattaa panostaa!

Esa Hyppönen
Hankekoordinaattori
Kejr. Jyväskylä ry

KUULUMISET PAJALTA

– Elektroniikkaa ja emolevyjä

Alkuvuosi jalopajalla on sujunut edelleen hyvissä tunnelmissa. Purkajien määrä on pysynyt reilussa 30 työntekijässä ja sen myötä tavaraa on hajonnut ja lähtenyt kiertoon hyvällä vauhdilla. Purettavaa pienelektroniikkaakin on saatu laidasta laitaan, vaikkakin sähkömittareita ja emolevyjä on käsitelty reilusti eniten. Vain kelloista on aika ajoin ollut puutetta. Kellopurkaamon puolelle kaivataankin kello- ja korualan materiaaleja lisää. Otamme mielellämme vastaan kaikkia rikkinäisiä tai muuten tarpeettomiksi käyneitä isompia tai pienempiä kelloja, kuten myös palkintoesineitä, dublee-tuotteita jne. Niitä voi tuoda Tahvontien pajalle tai pudottaa KEJR:in keräyspisteisiin.

Terveisin Esa
Hankekoordinaattori, Jalo-Hanke

KEJR JALO-HANKE

Ketään ei jätetä rannalle, Jyväskylä ry on käynnistänyt lokakuussa 2016 Jalo-hankkeen, jossa se järjestää kuntouttavan työtoiminnan paikkoja työttömille nuorille, pienelektroniikan lajittelu- ja purkamistyön merkeissä. Teemme asiassa yhteistyötä Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa.

Työpajamme sijaitsee Tahvontie 2, Jyskässä, jossa lajittelemme ja puramme pääsääntöisesti kännyköitä, läppäreitä, pöytäkoneita, reitittimiä, digikameroita, virtalähteitä, muistitikkuja jne. Myös romukellot ja korut kuuluvat purettaviin artikkeleihin. Isot kodinkoneet olemme toistaiseksi rajanneet keräyksen ulkopuolelle.

Sitoudumme toiminnassamme 100% tietoturvan toteutumiseen aina laitteiden keräyksestä niiden mekaaniseen hajottamiseen asti. Muistia sisältävät komponentit tuhoamme mekaanisesti. Elker valvoo tietoturvan toteutumista.

Nyt ser-romut kiertoon nuorten pitkäaikaistyöttömien tukemiseksi! Jos sinulta löytyy edellä mainittuja käytöstä poistuneita sähkö-elektroniikka romuja ja haluat päästä niistä eroon ja samalla tukea nuorten työelämään valmentautumista, tuo ne toimipisteellemme Jyskään. Otamme niitä vastaan maanantaista torstaihin klo 9.00-15.00. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Suuremmat erät voimme tulla noutamaan.

Kejr-Purkaamo

Tahvontie 2, Jyskä

Tiedustelut:

Esa Hyppönen, Jalo-hankkeen koordinaattori 

Puh. 045 2251077

 

 

SER-kierrätyksessä mukana

– Elisan Jyväskylän myymälät
– Landis+Gyr
– Midare
– Jyväskylän Kaupunki
– Kytölän Kello ja Kulta
– Virpin Kulta
– Staples
– Karto
– Suur-Jyväskylän Lehti
– KotiData
– Viherlandia
– Suomen Kelloseppäliittö ry
– Suomen Kultaseppienliitto ry
– Gradia
– KSSHP
– Kierrätä ja Auta ry
– Kärkkäinen